top of page

Prvih 90 priča

90 sugovornica podijelilo je svoja iskustva u sklopu multimedijalnog web projekta Od5Do95

Gaia 15

Iz moje perspektive je razočaravajuće i odbojno da toliko djece moje dobi raste u obiteljima gdje je normalno da je žena stvar, da je žena alat, da žena nije ovdje kao jedno emotivno, inteligentno biće....

Nataša 30

Osim što vam govore da vrijeme liječi sve, ovoga nije stvar samo da vrijeme liječi sve nego vaša spoznaja da ćete vi uvijek iz svega lošeg biti dobro je zapravo jedna stvar koja izuzetno umiruje. 

Vera 100

Ja sam se bojala udavati kad sam vidjela da moja mama ima puno djece, a nema ih s čime hraniti. Onda sam se bojala i ja. Pa imat ću i ja, a s čim ću ih hraniti kad sama nemam što jesti.

Sanja 34

Super je starenje zato što s godinama čovjek nekako postane sretniji i zadovoljniji sa sobom i otpušta ta svoja očekivanja prema sebi i prema svijetu. Mislila sam da ću s 34 godine biti puno ostvarenija osoba....

Gaia 15
11:31
Od5Do95

Gaia 15

„Od5Do95“ multimedijalni je umjetnički web projekt koji služi kao medij za prenošenje priča i iskustava. Djevojčice, djevojke i žene progovaraju o tome što znači biti žena u Hrvatskoj u 2016. godini te kako se njihov životni put razlikuje od onog njihovih majki, baka i prabaka. Svaka od žena predstavlja jednu godinu života - od 5 do 95 godina, a cijeli je projekt spoj filma i web medija kao takvog. Svojevrsna vremenska crta dopušta nam pregled doku-ispovijedi o životu hrvatskih žena u 21. stoljeću. #od5do95 Više na: www.od5do95.com --- Iz moje perspektive je razočaravajuće i odbojno da toliko djece moje dobi raste u obiteljima gdje je normalno da je žena stvar, da je žena alat, da žena nije ovdje kao jedno emotivno, inteligentno biće. Žena je tu da čisti, kuha, posprema i da leži i to je to. Susretala sam puno dečki moje dobi koji imaju takvo mišljenje. I cure zapravo. I najgore mi je to što cure nekad u mojoj dobi, sigurno i kasnije naravno, namjerno seksualiziraju same sebe da bi bile privlačne i namjerno se čine glupljima nego što jesu i prikazuju same sebe kao objekte samo da bi zaradile mušku pažnju, ali to je tako žalosno jer imamo samo 15 godina i one su već to prihvatile i sad je to tako. Sve se vrti oko toga tko je koliko popularan, ili tko je s kim, tko kako izgleda, tko ima koliko lajkova na profilnoj. Sve je to toliko bitno i toliko često tema gotovo svih razgovora mojih vršnjaka. Ja to gledam i meni je to toliko odbojno ne razumijem kako oni to ne vide da to prelazi u bolest da je to jedina preokupacija koju jedno dijete od 15 godina ima. Za deset godina se nadam da ću biti sretna. Uvijek sam mislila kad me netko pita što mislim gdje ću završiti u životu, rekla bi da uvijek razmišljam da ću imati neki lagani samotnjački filozofski život. Zamišljam se tamo na nekoj klupi u parku kao stara žena koja razmišlja I bavi se velikim filozofskim pitanjima. Volim misliti da sam slobodna duha pa mislim da ću tako završiti naposlijetku.
Luna 23
07:58
Od5Do95

Luna 23

„Od5Do95“ multimedijalni je umjetnički web projekt koji služi kao medij za prenošenje priča i iskustava. Djevojčice, djevojke i žene progovaraju o tome što znači biti žena u Hrvatskoj u 2016. godini te kako se njihov životni put razlikuje od onog njihovih majki, baka i prabaka. Svaka od žena predstavlja jednu godinu života - od 5 do 95 godina, a cijeli je projekt spoj filma i web medija kao takvog. Svojevrsna vremenska crta dopušta nam pregled doku-ispovijedi o životu hrvatskih žena u 21. stoljeću. #od5do95 Više na: www.od5do95.com --- Ne znam koliko je povezano s godinom, a koliko je stvar slučajnosti, postala sam javno outana trans osoba, doživjela sam dosta prihvaćanja, ali istovremeno i dosta odbijanja, mislim da sam dosta sazrijela, slučajno. Jedna veza mi je prekinuta i zapravo po prvi put mi se desilo da sam ostala jako bliska s tom osobom s kojom sam prekinula i da sam zapravo jako puno naučila iz te veze i razgovora o tome zašto je ta veza prekinuta. Mislim, iako ovo bi rekla vjerojatno i prije pet godina, mislim da sam napravila neke dosta bitne korake u postajanju zrelijom osobom. Svako moje iskustvo me oblikovalo u osobu kakva jesam. Mislim da bih mogla reći da je moj život na otoku i činjenica da nisam bila prihvaćena onakva kakva jesam na tom otoku koji je jako konzervativan, jako uskogrudan po pitanju bilo kakvih različitosti, da je utjecao na to kako danas vidim ljude i različite ljude i općenito bilo kakve društvene skupine i moj odnos prema njima.
Marina 28
10:03
Od5Do95

Marina 28

„Od5Do95“ multimedijalni je umjetnički web projekt koji služi kao medij za prenošenje priča i iskustava. Djevojčice, djevojke i žene progovaraju o tome što znači biti žena u Hrvatskoj u 2016. godini te kako se njihov životni put razlikuje od onog njihovih majki, baka i prabaka. Svaka od žena predstavlja jednu godinu života - od 5 do 95 godina, a cijeli je projekt spoj filma i web medija kao takvog. Svojevrsna vremenska crta dopušta nam pregled doku-ispovijedi o životu hrvatskih žena u 21. stoljeću. #od5do95 Više na: www.od5do95.com --- Nikad nisam bila bolje u životu nego što sam sad. Jučer sam baš razmišljala o tome kako sam cijelo djetinjstvo hodala i gledala u pod, ne bi nikad digla pogled. Sad si mislim, ok trebalo je proć godina da se to riješi, ali dobro je sve sad, super. Meni je to krenulo jako, jako rano, još od vrtića. Najgore mi je bilo to što sam vidjela u kakvom društvu živim, čime sam okružena. To su bili ljudi koji su užasno bili nesretni, imali su obitelj, ali to nije bilo ono što ih usrećuje, radili su posao koji ne vole, radili su od sedam do tri, pojeli bi ručak i onda bi gledali televiziju ili tako nešto. Takav život je kao bio “must”. To je to, to je život, to je ono što ti trebaš napravit, a ja sam znala da ja to ne mogu, nijedan aspekt tog života nisam mogla ispunit, a to se od mene očekivalo. Onda je krenulo sa sirovom hranom i tu sam se djelomično oslobodila jer sam se prije toga borila sa nekim oblikom anoreksije i onda mi je sirova hrana došla kao neki “relief”. Ono, neću se udebljat, mogu jest. I faks mi je dosta pomogao, čisto da si posložiš neke stvari u životu, neke prioritete i vidiš neke mogućnosti. I onda sam vidjela, ne moram ja ispunjavat stvari koje društvo od mene očekuje, koje roditelji od mene očekuju, možda i mogu raditi ono što hoću i biti ono što jesam. I tu je onda krenuo taj rad na sebi, prihvaćanje sebe, sad sam u toj fazi.
Nataša 30
09:26
Od5Do95

Nataša 30

„Od5Do95“ multimedijalni je umjetnički web projekt koji služi kao medij za prenošenje priča i iskustava. Djevojčice, djevojke i žene progovaraju o tome što znači biti žena u Hrvatskoj u 2016. godini te kako se njihov životni put razlikuje od onog njihovih majki, baka i prabaka. Svaka od žena predstavlja jednu godinu života - od 5 do 95 godina, a cijeli je projekt spoj filma i web medija kao takvog. Svojevrsna vremenska crta dopušta nam pregled doku-ispovijedi o životu hrvatskih žena u 21. stoljeću. #od5do95 Više na: www.od5do95.com --- Osim što vam govore da vrijeme liječi sve, ovoga nije stvar samo da vrijeme liječi sve nego vaša spoznaja da ćete vi uvijek iz svega lošeg biti dobro je zapravo jedna stvar koja izuzetno umiruje i ono što sam recimo sad do tridesete definitivno prihvatila jest što god da se u životu desi, svaki događaj kako god mi njega prezentirali, dobar ili loš, on je uvijek kategorički dobar samo tek kasnije to spoznaš. Tako da, manje stresa, manje sekiracije, manje suza, manje sukoba, eto to bi sebi rekla 10 godina prije. I da će sve u principu biti ok. Sve te situacije koje su mi se desile bile su izuzetno jake, snažne, emotivne i doslovce su bile razarajuće, od toga da sam dobila dijete što je bio jedan prekrasan trenutak do toga da sam raskinula vezu s njegovim ocem, što je bilo jako destruktivno do toga da sam nažalost eto dobila tu jednu dijagnozu koju sad već nosim sa sobom do trenutka dok ona mene nije sasjekla u korijenu pa dok sam opet izrasla. Tako da kad pogledam sigurno zadnjih 15 godina su me te nekakve situacije koje su izuzetno turbulentne kreirale da budem ovakva kakva sam danas. Što se tiče invaliditeta samog po sebi, sad na nekakav čudan, vrlo čudan način, ne bi ga se ni htjela riješiti zato kaj sam dovoljno moćna u njemu da ga koristim za dobro.